Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση στο Ζάννειο

Τα νέα δεδομένα της εποχής καθώς και οι πρωτόγνωρες συνθήκες στην καθημερινότητά μας όρισαν τον επαναπροσδιορισμό της εκπαιδευτικής πολιτικής που πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε να στηρίξουμε με ήθος και συνέπεια τους στόχους που θέτουμε για την εκπαίδευση.

Το Ζάννειο Εκπαιδευτήριο προσέγγισε με υπευθυνότητα, ώστε να διαχειριστεί αποτελεσματικά, τις υπάρχουσες συνθήκες και ακολούθησε τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας για την υποστήριξη των μαθητών και μαθητριών μας μέσω της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό. Παράλληλα, για τα νήπια του παιδικού σταθμού οργάνωσε πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό, κατάλληλο για την ηλικία των παιδιών, και προτάσεις δημιουργικής απασχόλησης για την υποστήριξη της οικογένειας και των παιδιών. Η εκπαιδευτική ομάδα του Σχολείου μας φρόντισε με κάθε τρόπο και μέσο και πέτυχε να είναι κοντά στα παιδιά αμέσως μετά το κλείσιμο των σχολείων. Σημειώνεται εδώ ότι το Νηπιαγωγείο μας είναι το μοναδικό ιδιωτικό Νηπιαγωγείο που παρέχει εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα νήπια.

Κάθε εκπαιδευτικός του σχολείου μας επιμορφώθηκε κατάλληλα, ώστε να  συμβάλλει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση και ως εκ τούτου καταφέραμε να μειώσουμε την απόσταση μεταξύ εκπαιδευτικών και παιδιών και να προσφέρουμε την ευκαιρία για να μείνει ζωντανή και ενεργή η μαθησιακή διαδικασία.

Συγκεκριμένα, η εκπαιδευτική μας ομάδα χρησιμοποιεί σε συνδιασμό την σύγχρονη και ασύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Κατόπιν προσεκτικής αξιολόγησης των παρεχόμενων εκπαιδευτικών μέσων για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, επιλέξαμε την πλατφόρμα e-me για την ασύγχρονη εκπαίδευση, η οποία αποτελεί ένα ασφαλές και ολοκληρωμένο ψηφιακό περιβάλλον για τη συνεργασία, την αλληλεπίδραση, τη μάθηση και την επικοινωνία μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών. Για τη σύχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση οι εκπαιδευτικοί μας χρησιμοποιούν την ψηφιακή τάξη, webex meetings, η οποία δίνει τη δυνατότητα να επικοινωνήσουμε σε πραγματικό χρόνο. 

Ο εβδομαδιαίος εκπαιδευτικός σχεδιασμός οργανώθηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να αξιοποιεί και τη σύγχρονη και την ασύγχρονη μέθοδο εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Έτσι, ανατίθονται εργασίες στους μαθητές στην πλατφόρμα e-me και μέσω του Webex meetings καταφέρνουμε να συντηρήσουμε την αίσθηση του μαθήματος, την αλληλεπίδραση μέσα σε μια τάξη.

Η εξ αποστάσεως εκπαίδευση συνεχίζεται ποιοτικά και αποτελεσματικά με στόχο οι μαθητές μας να μεταβούν ομαλά στην επόμενη τάξη. Είμαστε προσανατολισμένοι και επιδιώκουμε να εφοδιάσουμε τα παιδιά μας με όσα θα μπορούσαν να κατακτήσουν  χρησιμοποιώντας την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. 

Το Ζάννειο Εκπαιδευτήριο ανταποκρίθηκε κατάλληλα στις ανάγκες της εποχής και φρόντισε για κάθε μαθητή και μαθήτρια! 

Όσον αφορά την ύλη της χρονιάς. Το επίπεδο της ύλης που είχε καλυφθεί μέχρι να κλείσουν τα σχολεία αξιολογείται ως προχωρημένο. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι τάξεις  ήταν μπροστά στην ύλη. Το τελευταίο διάστημα πραγματοποιήθηκαν επαναλήψεις, πάνω στη διδαχθείσα ύλη, με τη χρήση σύγχρονης και ασύγχρονης εκπαίδευσης. Από εδώ και πέρα, καθώς κυλάει η χρονιά, και μακριά από το σχολείο, θα επιχειρηθεί τα παιδιά να επεξεργαστούν νέα δεδομένα της ύλης. 

Ωστόσο, το γεγονός ότι ακόμα δεν γνωρίζουμε αν θα πραγματοποιηθούν δια ζώσης μαθήματα, δεν επιτρέπει στους εκπαιδευτικούς μας αλλά και σε εμάς, να επιβεβαιώσουμε ότι θα καλυφθεί η ύλη. Πάραυτα, είμαστε προσανατολισμένοι και αυτό επιδιώκουμε να πετύχουμε, δηλαδή να εφοδιάσουμε τα παιδιά μας με όσα θα μπορούσαν να κατακτήσουν  χρησιμοποιώντας την εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Στόχος είναι να μεταβούν στην επόμενη τάξη όσο πιο έτοιμα μπορούν, σύμφωνα με τις συνθήκες που βιώνουμε.

Ταυτόχρονα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι για την επίτευξη της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης απαιτείται διπλάσιος  χρόνος εκπαιδευτικού σχεδιασμού και κατάλληλες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις για ένα άρτιο αποτέλεσμα, το οποίο θεωρούμε ότι έχει επιτευχθεί. Τέλος, το γεγονός ότι ανταποκριθήκαμε άμεσα στις ανάγκες που ορίζουν οι σύνθηκες που ζούμε επιβεβαιώνει την υπεύθυνη στάση μας, καθώς και τον επαγγελματισμό μας απέναντι στα παιδιά και στις οικογένειές τους. Με απλά λόγια, γνωρίζουμε πολύ καλά τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά, με ήθος και συνέπεια τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.