Ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης και της αυτογνωσίας μέσω της αποδοχής
Εκπαιδευτικοί, Μαθητές και Γονείς αλληλεπιδρούν δημιουργικά αναδεικνύοντας τη σημασία της συνεργασίας για τη μάθηση
Το Σχολείο είναι ανοιχτό στην κοινωνία και συχνά την εμπλέκει στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Η κατάλληλη πάντα μεθοδολογία κατά την εκπαιδευτική διαδικασία λειτουργεί ως μέσο για την καλλιέργεια δεξιοτήτων αλλά και την ολόπλευρη ανάπτυξη των μαθητών.
Οι μαθητές εμπλέκονται σε δραστηριότητες που ενισχύουν την συναισθηματική νοημοσύνη και τις κοινωνικές δεξιότητες.
Η ανάπτυξη των δεξιοτήτων επηρεάζεται από τις αλληλεπιδράσεις του ατόμου με άλλα άτομα της οικογένειας και της ευρύτερης κοινότητας στην οποία ζει. Έτσι, επιδιώκεται η σύνδεση της μάθησης με την πραγματική ζωή.
Πίσω από το σχεδιασμό της εκπαιδευτικής λειτουργίας κάθε βαθμίδας υπάρχει ο στόχος της καλλιέργειας των βασικών ικανοτήτων, οι οποίες ορίζονται από την εθνική και ευρωπαϊκή στρατηγική για την παιδεία και αναφέρονται ως ικανότητες – κλειδιά.
Οι ικανότητες – κλειδιά βοηθούν τα παιδιά να έχουν μια θετική στάση απέναντι στη μάθηση ώστε να είναι σε θέση να μαθαίνουν και να εξελίσσονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Οι ικανότητες αυτές αποτελούν συνδυασμό γνώσεων, δεξιοτήτων, αξιών και στάσεων.
Επιδιώκεται καθημερινά η υιοθέτηση εφαρμογών που είναι κατάλληλες για μια ποιοτική και αποτελεσματική εκπαιδευτική διαδικασία. Στόχος αποτελεί η ανάπτυξη και εξέλιξη του παιδιού, προσωπική, κοινωνική, συναισθηματική, γνωστική, με όλα τα εφόδια που μπορεί να του προσφέρει το Σχολείο.
Οι εκπαιδευτικές εμπειρίες ποικίλουν και προσφέρουν ευκαιρίες για δημιουργική αλληλεπίδραση, επιχειρηματικότητα, κριτική σκέψη, προκλήσεις για επίλυση προβλήματος, ανάληψη πρωτοβουλιών, διερεύνηση και εμβάθυνση σε κάπoιο ζήτημα.