Το Ζάννειο και η μοντέρνα τέχνη!!!

Μια ευκαιρία για προσωπική έκφραση, μια ευκαιρία για παρουσίαση εμπειριών, μια ευκαιρία αλληλεπίδρασης με την τέχνη οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου από τους μαθητές των Γ’, Δ’, Ε’ και Στ’ τάξεων του Ζαννείου Εκπαιδευτηρίου το Σάββατο 8 Ιουνίου. 

 

Μια πρωτότυπη εγκατάσταση – installation δημιούργησαν με ιδιαίτερο ζήλο οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου. Μια αίθουσα γεμάτη εκθέματα από τη διαδρομή και το αποτέλεσμα της εμπειρίας των μαθητών, προσέφερε μια μοναδική αίσθηση στους επισκέπτες.

Το θέμα ήταν η έκφραση μέσω της μοντέρνας τέχνης η οποία επδιώκει να αλληλεπιδράσει με τον θεατή και να στείλει ένα μήνυμα. Με μέσα την εικόνα, τα τρισδιάστατα εκθέματα, το κείμενο και τον ήχο, οι μαθητές έστειλαν το δικό τους μήνυμα. Κάθε τάξη παρουσίασε την εμπειρία της με τραγούδι ή θεατρικό δρώμενο και έδωσε σημαντικές πληροφορίες για τη διαδρομή που ακολούθησαν μέχρι την εγκατάσταση. 

Θεωρούμε σημαντικό να αναφέρουμε λεπτομέρειες σχετικά με την εκπαιδευτική αυτή εμπειρία. Συγκεκριμένα, οι μαθητές μας, στο μάθημα των εικαστικών, με την καθοδήγηση της καθηγήτριας του Εκπαιδευτηρίου, προβληματίστηκαν, επεξεργάστηκαν, αλληλεπίδρασαν και ερμήνευσαν σημαντικές λέξεις, λέξεις ζωής, οι οποίες συνδέονται με την πολυπλοκότητα της ανθρώπινης ύπαρξης. Αναφέρουμε ενδεικτικά μερικές: χαρά, ενθουσιασμός, μοναξιά, χρόνος, αγάπη κ.α.

 

Oι μαθητές ακολούθησαν συγκεκριμένα βήματα μέχρι να φτάσουν στη δημιουργία του έργου τους, δηλαδή μέχρι να αποτυπώσουν εικαστικά το σύνολο του βιώματός τους. Τα βήματα αυτά περιλαμβάνουν τον αναστοχασμό, την αλληλεπίδραση, την εμβάθυνση μέσω διερεύνησης περισσότερων εννοιών που κρύβονται πίσω από μια λέξη, την προσπάθεια αποτύπωσης, την αξιολόγηση, τον προβληματισμό, τον επαναπροσδιορισμό και τέλος την τελειοποίηση της σύνθεσης. 

 

Το ίδιο βράδυ σε ιδιαίτερα συγκινησιακό και φορτισμένο κλίμα πραγματοποιήθηκε η αποφοίτηση της ΣΤ’ Δημοτικού. Σύσσωμη η εκπαιδευτική μας ομάδα αποχαιρέτησε την έκτη τάξη, η οποία είχε ετοιμάσει ένα σχετικό δρώμενο συνδυασμένο με μουσική και εικαστική έκφραση. Το ταξίδι της ΣΤ’ τάξης, μιας ομάδας με πολλές διακρίσεις, βραβεία και στιγμές συγκίνησης έφτασε στο τέλος του….

Ευχόμαστε στους μαθητές μας καλή συνέχεια και μια πορεία γεμάτη όνειρα και στόχους! 

«Κι αυτή δεν έχει τέλος η παρτίδα» Το Σκάκι, Μ. Αναγνωστάκης.

Comments are closed.