Εορτασμός 28ης Οκτωβρίου!!!

Προνηπιαγωγείο
Τα νήπια επισκέφτηκαν την αίθουσα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Παρατήρησαν και κατέγραψαν αντικείμενα από το παρελθόν.

Μια συζήτηση για τα ιστορικά γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου, με στόχο την ανάπτυξη της ενσυναίσθησης των παιδιών ήταν η αφορμή για την προσέγγιση της εθνικής επετείου. Μετά την επίσκεψη στο Ιστορικό Μουσείο, οι μικροί μαθητές προβληματίστηκαν για τους ήρωες – ανθρώπους του τότε και επέλεξαν να προσωποποιήσουν κάποιους από αυτούς και να αλληλεπιδράσουν παίζοντας την δική τους παράσταση κουκλοθεάτρου!

E’ Τάξη
Στο πλαίσιο του εορτασμού, οι μαθητές της Ε’ τάξης παρουσίασαν ένα ξεχωριστό δρώμενο. Ένα τριήμερο δράσεων και αλληλεπίδρασης για την εθνική επέτειο. Μέσω της χρήσης διαφόρων μορφών τέχνης όπως θέατρο σκιών, προβολή κινουμένων σχεδίων και θεατρική παράσταση ενίσχυσαν την εθνική συνείδηση και τόνισαν τη σπουδαιότητα της ημέρας αυτής. Μετά το πέρας της παρουσίασης, τέθηκε σε κάθε τάξη η αποστολή να αποτυπωθούν από τους μαθητές τα σημεία που τους συγκίνησαν.

Νηπιαγωγείο Τα παιδιά του νηπιαγωγείου με αφορμή την παρακολούθηση κουκλοθεατρικής παράστασης προβληματίστηκαν σε σχέση με τα ιστορικά γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου 1940. Μέσα από έρευνα σε ιστορικές πηγές, εφημερίδες της εποχής, ιστορικό φωτογραφικό υλικό και εκπαιδευτικά βίντεο ανακάλυψαν την ιστορία. Τέλος, σε σύνδεση του παρόντος με το παρελθόν, συζητήσαμε για τους τρόπους που τιμούμε κ θυμόμαστε τα σημαντικα για την Ελλάδα ιστορικά γεγονοτα. Τα παιδιά επέλεξαν να φτιάξουν το δικό τους στεφάνι χρησιμοποιώντας ποικιλία υλικών και γράφοντας τα δικά τους μηνύματα!

Ά Τάξη 28 Οκτωβρίου, 79 χρόνια μετά. Τα γεγονότα τόσο δυνατά. Κάθε φορά που ανατρέχουμε στην εποχή εκείνη τα νοήματα ξεπερνούν κάθε ανθρώπινη δύναμη του σήμερα. Αντίσταση, ενότητα, ελευθερία. Το βλέπεις στα μάτια των παιδιών, στην σιωπή τους, στις ερωτήσεις που κάνουν «Μα πως το έκαναν αυτό;» Φαίνεται πως αυτοί οι άνθρωποι ήταν φτιαγμένοι από αλλά υλικά, όμως ήταν σαν εμάς. Όπως και η κυρία Ελένη, γιαγιά ενός μαθητή της ομάδας. Ήταν ένα παιδί 6 χρονών τότε. Απάντησε στις ερωτήσεις των μαθητών. «Εμείς τότε λέγαμε και τραγούδια. Η μάνα μου δεν με άφηνε γιατί φοβόταν» Αν η ιστορία διδάσκει, τότε επείγει να την μάθει, απ’ άκρη σ’ άκρη, κάθε παιδί με την ελπίδα πως αυτά θα επιλέξουν για τον κόσμο έναν καλύτερο κόσμο, πριν η ιστορία επαναληφθεί..

Ζάννειο Εκπαιδευτήριο: Παρέλαση

Comments are closed.