Η δημιουργικότητα είναι εκείνη η ποιότητα της ζωής που βοηθάει στην ανακάλυψη νέων δυνατοτήτων, επαφών, σχέσεων και εμπειριών

Ζάννειο after school
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Μέσα από τις ευκαιρίες έκφρασης που προσφέρει το πρόγραμμα, με διαδραστικές δραστηριότητες και την ενθάρρυνση για δημιουργικότητα, αναπτύσσεται κυρίως η φαντασία των παιδιών. Όταν η δημιουργική τους ικανότητα αφεθεί ελεύθερη και ανεπηρέαστη τότε δεν υπάρχουν όρια στην έμπνευση τους. Η δημιουργικότητα είναι εκείνη η ποιότητα της ζωής που βοηθάει στην ανακάλυψη νέων δυνατοτήτων, επαφών, σχέσεων και εμπειριών. Το παιχνίδι ως φυσική δραστηριότητα των παιδιών προσφέρει ευκαιρίες για να μάθουν και να εξερευνήσουν τον κόσμο γύρω τους. Οι δεξιότητες του κάθε παιδιού αναπτύσσονται καθώς αυτό δημιουργεί το δικό του γνωστικό υπόβαθρο, κυρίως μέσα από δραστηριότητες αλληλεπίδρασης, μεταξύ των οποίων κυρίαρχη θέση έχει το παιχνίδι. Παιδιά που ικανοποιούν τη βασική τους ανάγκη για παιχνίδι δυναμώνουν συναισθηματικά και αναπτύσσουν όλες τις βασικές δεξιότητες που θα τους χρειαστούν για να αναπτυχθούν ολόπλευρα. Τα παιδιά αξιοποιούν την ενέργειά τους, αναπτύσσονται κοινωνικά, αποκτούν επικοινωνιακές δεξιότητες, διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους και αναπτύσσουν θετική στάση απέναντι στη μάθηση.  

Τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν και να ασχοληθούν με:

Επιτραπέζια παιχνίδια
Μια μεγάλη συλλογή από επιτραπέζια παιχνίδια  μνήμης και σκέψης, παιχνίδια λογικής, ταχύτητας, εκπαιδευτικά παιχνίδια με κάρτες, παιχνίδια φαντασίας για όλες τις ηλικίες και τα ενδιαφέροντα. Τα παιδιά διασκεδάζοντας μαθαίνουν να ακολουθούν κανόνες, βελτιώνουν τις δεξιότητές τους και συνυπάρχουν ομαδικά.

Παζλ
Η ενασχόληση με παζλ είναι μια νοητική δραστηριότητα που ενδυναμώνει το ανθρώπινο μυαλό και αναπτύσσει την ικανότητά του να ανταποκρίνεται γρήγορα σε απαιτητικές καταστάσεις. Τα παζλ όχι μόνο οξύνουν τη συγκέντρωση, αλλά καλλιεργούν και την ανθρώπινη δημιουργικότητα. Η συστηματική ανάλυση που απαιτείται από τον ανθρώπινο εγκέφαλο για τη λύση τέτοιων παιχνιδιών, μας κάνει πολύ πιο εφευρετικούς και παραγωγικούς σε νέες ιδέες.


Λογοτεχνικό παιχνίδι
Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με πολλά λογοτεχνικά είδη, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην εδραίωση της σχέσης παιδιού-βιβλίου και την ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας. Παράλληλα με την απόλαυση που προσφέρει η αφήγηση ή η ακρόαση ενός βιβλίου μπορούν να ασχοληθούν και με άλλες δραστηριότητες που ασκούν τη γλώσσα, τη φαντασία, τη δημιουργική σκέψη, την εφευρετικότητα, κεντρίζουν το ενδιαφέρον τους, δίνουν ευκαιρίες για πρωτοβουλίες, ανάπτυξη της κοινωνικότητας και υπευθυνότητας, διεύρυνση των πνευματικών οριζόντων, μετάδοση γνώσεων, εξωτερίκευση συναισθημάτων. Η οργάνωση μεταφηγηματικών δραστηριοτήτων, ζωγραφική, χειροτεχνία, κουκλοθέατρο, δραματοποίηση, δημιουργία αυτοσχέδιων παραμυθιών ή παιχνιδιών προσφέρει, εκτός από την ψυχαγωγία, διέξοδο στη δημιουργική έκφραση και τον αυθορμητισμό των παιδιών μέσα σε κλίμα συνοχής και συντροφικότητας. Η συζήτηση γύρω από το περιεχόμενο της ιστορίας με την υποβολή ανοιχτών ερωτήσεων που κινητοποιούν τα παιδιά, η ανατροπή της πλοκής ή του τέλους της ιστορίας, ο σχολιασμός των πράξεων του ήρωα, η αλλαγή του τίτλου είναι ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, οι οποίες μετατρέπουν το βιβλίο σε ζωντανό σύντροφο στο παιχνίδι και τις αναζητήσεις τους.

 

Παραμυθοεξερευνήσεις
Οι "Παραμυθοεξερευνήσεις" είναι μια δράση η οποία στηρίζεται στη σπουδαιότητα που έχουν τα παραμύθια στη ζωή των παιδιών. Το παραμύθι αποτελεί είδος της παιδικής λογοτεχνίας και έχει ως πρωταρχικό στόχο την ψυχαγωγία, τη συγκίνηση και την αισθητική απόλαυση. Τα παιδιά την ώρα του παραμυθιού δεν ακούν απλώς την ιστορία. Τη βιώνουν, την επεξεργάζονται, ταυτίζονται με τους ήρωες, αντιδρούν στις δοκιμασίες, αναζητούν λύσεις, αποδοκιμάζουν ή επικροτούν τις ενέργειες των ηρώων και εξωτερικεύουν συναισθήματα.
Το παραμύθι αποτελεί ένα δίαυλο που οδηγεί τα παιδιά στην ανακάλυψη και αφομοίωση του πραγματικού κόσμου μέσω της δύναμης του κόσμου της φαντασίας και έτσι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μέσο διαπαιδαγώγησης.

Το ZANNEIO After School οργανώνει "Παραμυθοεξερευνήσεις" προσεγγίζοντας διαθεματικά το παραμύθι. Αυτό σημαίνει πως πριν και μετά την ανάγνωση του παραμυθιού, τα παιδιά θα συμμετέχουν σε δραστηριότητες που εξυπηρετούν στόχους από όλα τα γνωστικά πεδία που ορίζει το Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Σπουδών του Υπουργείου Υγείας.

 

Παιδική Δανειστική Βιβλιοθήκη

Οι μαθητές που συμμετέχουν στις δραστηριότητες του προγράμματος του ΖΑΝΝΕΙΟ After School έχουν τη δυνατότητα να δανείζονται όποιο βιβλίο προτιμούν από τη Βιβλιοθήκη του Εκπαιδευτηρίου. Έρευνες που έχουν γίνει στο εξωτερικό έχουν δείξει ότι η εξοικείωση των παιδιών με τα παιδικά βιβλία από την προσχολική ηλικία θεωρείται ένας εξαιρετικά σημαντικός παράγοντας για τη μετέπειτα σχολική τους επιτυχία (Wells, 1985). Γι’ αυτό το λόγο δημιουργούμε ευκαιρίες στα μικρά παιδιά να έρχονται σε επαφή και να επεξεργάζονται όσο το δυνατόν περισσότερα δείγματα του γραπτού λόγου. Έτσι δίνουμε το κίνητρο και την ευκαιρία στους γονείς να αφιερώσουν ποιοτικό χρόνο στο παιδί τους.

Μουσικοκινητικά παιχνίδια
Η μουσική με την όποια της μορφή , μπορεί να παίξει ένα καθοριστικό ρόλο στην δόμηση του συναισθηματικού κόσμου τους. Μέσω της μουσικής, τα παιδιά μπορούν να εκφράσουν συναισθήματα , θετικά ή αρνητικά. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργήσουν μια ισορροπημένη προσωπικότητα.
Τα μουσικοκινητικά παιχνίδια  ευαισθητοποιούν τα παιδιά ως προς τη μουσική, τα βοηθούν να αντιληφθούν διαισθητικά τα στοιχεία της μουσικής π.χ το ρυθμό, την ένταση, τη διάρκεια των ήχων κλπ. Αναπτύσσουν την ενεργητική ακοή τους και τα εξοικειώνουν με τις μουσικές έννοιες.  Παράλληλα τους δίνεται η δυνατότητα να εκφραστούν ελεύθερα, να χαλαρώσουν και να εκτονωθούν, να συνεργαστούν με τα άλλα παιδιά και να αναπτύξουν σιγά σιγά αυτοπειθαρχία μέσω της καλλιέργειας του ελέγχου και του συντονισμού των κινήσεων.
Πάνω απ’ όλα στόχος μας είναι η ευχαρίστηση που παίρνουν από τη μουσική, η ευαισθησία που αναπτύσσεται μέσω αυτής και η πειθαρχία που αποκτούν από τη συμμετοχή τους στις μουσικές δραστηριότητες να έχουν ως αποτέλεσμα να τα βοηθήσουν να είναι ευτυχισμένα.
 

 

Ψυχοκινητικές Δραστηριότητες
Η ψυχοκινητική είναι μια γενική θεωρία της κίνησης, η όποια ορίζει τις μεθοδολογικές αρχές, που είναι ικανές να συνθέσουν τη βάση για μια σφαιρική αντίληψη, ενώ το παιχνίδι είναι απαραίτητο στοιχείο για τη σωστή και ολοκληρωμένη αγωγή του παιδιού. Ετυμολογικά, ο όρος ψυχοκινητική φανερώνει την άμεση σχέση της ψυχής με την κίνηση, ενώ το παιχνίδι προέρχεται από τη λέξη παιδί. Περιλαμβάνει έξι σταθμούς που εμπεδώνονται σταδιακά από το παιδί μέσω του παιχνιδιού, με την καθοδήγηση του εκπαιδευτικού.

1. αυτογνωσία, γνωριμία και συνειδητοποίηση του εαυτού μας
2. γνωριμία του σώματος με το χώρο, μάθηση του τρόπου κίνησης του σώματος μέσα στο χώρο και ό,τι αυτός περιέχει
3. ισορροπία (στατική, δυναμική)
4. πλευρικότητα, γνώση της αριστερής και της δεξιάς πλευράς του σώματος
5. προσανατολισμός του σώματος στο χώρο
6. γνωριμία και έλεγχος της αναπνοής (εισπνοή-εκπνοή)

Θεατρικό παιχνίδι
Πρόκειται για ένα δημιουργικό γεγονός, που προσφέρει άμεση απόλαυση στο παιδί, παράλληλα όμως μπορεί να λειτουργήσει ως ένα μέσο έκφρασης και δημιουργίας, καθώς επίσης και ως μέσο προσέγγισης της θεατρικής τέχνης. Το θεατρικό παιχνίδι είναι η  µορφή εκείνη του δρώµενου που προκύπτει από ελεύθερους αυτοσχεδιασµούς  µε ή χωρίς λόγο,  βασισµένο στα βιώµατα και τα αισθήµατα των συµµετεχόντων. Τα παιδιά  με τη συμμετοχή τους στην όλη διαδικασία  «ανακαλύπτουν μόνοι τους ένα ρόλο που τον χρησιμοποιούν για να επικοινωνήσουν με τους άλλους».  Έτσι ευαισθητοποιείται η φαντασία των παιδιών, αυξάνεται η δημιουργικότητά τους και δοκιμάζουν να επικοινωνήσουν με τους γύρω τους με άλλον τρόπο, διαφορετικό  από αυτόν που έχουν συνηθίσει.  Το κυριότερο όμως είναι ότι επικοινωνούν μέσα από τα συναισθήματά τους.  Τα παιδιά χρησιμοποιούν τα συναισθήματα και τη φαντασία τους, δύο στοιχεία απαραίτητα για να μπορέσει κάποιος να δημιουργήσει και κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον μαγικό κόσμο του θεάτρου και όλα αυτά μέσα από την χαρά που προσφέρει το παιχνίδι.

Κουκλοθέατρο
Ένα συναρπαστικό ταξίδι στη μαγική χώρα που γίνονται τα αδύνατα δυνατά, με ζώα που μιλάνε ανθρώπινα, τρομαγμένοι πειρατές, θυμωμένες μάγισσες, καλόκαρδα ξωτικά, ατρόμητοι γίγαντες. Μέσα στο μαγικό κόσμο της φαντασίας και της ποίησης τα παιδιά θα ταυτιστούν με την κούκλα και θα συμμετέχουν στις δραματικές της περιπέτειες ή στις κωμικές καταστάσεις της που συχνά περιπλέκεται από τα ίδια τα παθήματά της. Τα παιδιά διασκεδάζουν αλλά και παραδειγματίζονται από τα σφάλματά της.

 

Εκπαιδευτικά project
Κύριος σκοπός της υλοποίησης εκπαιδευτικών project (προγραμμάτων-σχεδίων εργασίας) είναι ο εμπλουτισμός των γνώσεων του παιδιού και η ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς του. Απώτερος σκοπός είναι η καλλιέργεια των ικανοτήτων και δεξιοτήτων των μαθητών προκειμένου να προετοιμαστούν έγκαιρα για να αντιμετωπίσουν την «κοινωνία της πληροφορίας και της γνώσης» στην οποία θα ζήσουν.
Όταν τα παιδιά συμμετέχουν στην υλοποίηση ενός εκπαιδευτικού project ενθαρρύνονται να εφαρμόσουν τις δεξιότητές τους με δραστηριότητες που έχουν σκοπό τη βελτίωση της κατανόησης του κόσμου που ζουν. Χαρακτηριστικό γνώρισμα των εκπαιδευτικών project είναι η ενεργός συμμετοχή των μελών της ομάδας και ο σχεδιασμός της δράσης. Ο μαθητής συνεχίζει να παρεμβαίνει δημιουργικά στη μάθηση, να εργάζεται με βάση σχεδιασμούς για τους οποίους έχει και αυτός άποψη και του δίνεται η δυνατότητα να αναζητά, να κατανοεί και να εφαρμόζει τις γνώσεις του καθώς εμπλέκεται σε κοινωνικά ζητήματα αναπτύσσοντας ποικιλία νοητικών και κοινωνικών δεξιοτήτων.

PHOTO OF THE DAY